♥ Follower ♥

18 Februari 2012

♥ Bertuah bagi mereka bergelar IBU ♥

Assalamualaikum...
alamak dah pukul 3.15 pagi laa...
kenapa cik mira tak tido lagi ni...
huhuhu....kenapa la malam ni susah nak tido...
apa lagi.,capai laptop la jawabnya...
saja search info tentang assignment cik mira ni...
cik mira tertarik dengan satu info fakta menarik tentang bayi....
wahhh...bayi tu...yelah..sapa yang tak teringin ada zuriat sendiri kn....
muka sama ja dengan kita...
bertuah sungguh sapa yang bergelar ibu...
member2 mira pun ada 2,3 orang yg dah pregnat...
bertuah la....pengalaman nak jadik mak orang tu...
baby tu anugerah Allah SWT..
jagalah,peliharalah dia seeloknya..(peringatan utk cik mira jugak)
hurmmm....
jom baca info-info menarik kat bawah ni...

1 - Bayi mengenali ibu terlebih dahulu sebelum ayah. Bayi mengenali suara ibu dari dalam rahim dan dapat mengenali suara dan bau ibu sebaik lahir. 

2 - Bayi boleh melindungi diri sendiri daripada tercekik. Dikenali sebagai “protective reflex”, lidah bayi secara automatic akan menolak keluar objek asing untuk mengelakkan bayi dari tercekik.

3 - Warna asal mata kebanyakan bayi yang baru lahir adalah biru dan warna ini akan berubah kemudian selepas beberapa minit lahir.

4 - Bayi mengenali bau susu ibu. Anda mungkin menyedari bahawa sebaik anda mendekati bayi anda, dia akan meragam dan banyak kerenah. Ini kerana bayi anda mengenali bau susu dan dia tahu makanannya sudah sampai.

5 -Bayi mula tersenyum pada usia 6-12 minggu.

6 - Bayi menangis tidak mengalirkan air mata sehinga berusia 3-12 minggu.

7 - Bayi dilahirkan mempunyai 300 tulang tetapi tulang-tulang ini akan bercantum kemudiannya membentuk 206 tulang sahaja seperti mana jumlah tulang orang dewasa.

9 - Bayi dilahirkan tanpa lutut.

10 - Bayi dilahirkan dengan keupayaan untuk berenang dan menahan nafas tetapi kelebihan ini akan hilang sepanjang tumbesarannya.

11 - Di dalam 1 kajian, saintis di Norway membuat 1 penemuan mengejutkan apabila bayi yang baru dilahirkan dan diletak di atas perut ibunya, merangkak perlahan-lahan menuju ke payudara ibunya dan menyusu tanpa sebarang bantuan dari ibu. 





1 ulasan:

  1. Maha Suci ALlah,,Indahnyer ciptaan firah seorang baby:)

    BalasPadam

Maaf yaaa semua !! blog mira ada masalah tak boleh preview comment .. Soo terpaksa refresh home baru ada button 'POST A COMMENT ' ..

Fully Design By Siti Nor Amiera | For Siti Nor Amiera 2011 - 2013 ©| Best View: Google Chrome
♥ HAK CIPTA SEPENUHNYA OLEH CLEOPATRACHENTAAMIRA ♥